Jak ošetřit dřevěné kuchyňské prkénko?

„Které krájecí prkénko je hygieničtější? Plastové, nebo dřevěné?“ Jestli jste někdy vyplňovali náš kvíz o dřevě, pravděpodobně jste se s touto otázkou již setkali. Pravidelně vyvolává diskuze o tom, jaký materiál je v kuchyni lepší a jak o kuchyňská prkénka správně pečovat. Rozhodli jsme se proto, že se dřevěným prkénkům podíváme na zoubek. V tomto článku si povíme, z jakých dřev a jakým způsobem se vyrábí, jak se o ně máme správně starat. Také si řekneme, jak to s tou hygienou vlastně je.

Z jakého dřeva se kuchyňská prkénka vyrábí?

Na výrobu dřevěného kuchyňského prkénka jsou nejvhodnější tvrdé, listnaté dřeviny, abychom se do nich při krájení mohli pořádně opřít. Mezi nejvíce používané dřeviny patří buk, jasan, javor a ořech. Vhodným materiálem na výrobu prkének jsou i ovocné stromy, jako je hruška, švestka a jabloň, které nám navíc nabízejí jedinečnou barvu a kresbu dřeva.

Ačkoliv mezi listnaté tvrdé dřeviny patří i dub, na výrobu kuchyňských prkének se nepoužívá. Dubové dřevo totiž obsahuje velké množství tříslovin, které při kontaktu s vodou reagují. Dochází tak k nežádoucímu zabarvení jak samotného prkénka, tak připravovaných potravin.

Lepená, nebo nelepená?

Nejlepší jsou dřevěná prkénka, která jsou vyrobena z jednoho kusu dřeva, ze kterého je však nutné vyříznout středovou část kmene, neboť je náchylná k praskání. Z prkénky z jednoho kusu dřeva se dnes bohužel často nesetkáme. Více se na trhu objevují prkénka lepená z několika kusů, a to jak ze stejné dřeviny, tak i z více různých dřevin. Nevýhodou lepených prkének je velké namáhání lepené spáry při stálém máčení a následném vysychání dřeva, kvůli čemuž může dojít k jeho rozlepení. Zkušený výrobce ale volí voděodolné lepidlo a zamezí vzniku chudých spojů (to znamená, že je v lepené spáře málo lepidla a spára se tak rozpojí). Takové lepené prkénko vydrží mnoho let.

Lepená prkénka často vznikají jako druhotný produkt v truhlářské dílně, protože se na ně dají využít i velice malé zbytky z výroby.

prkénko z jednoho kusu dřeva

prkénko z jednoho kusu dřeva

 

lepené prkénko ze stejné dřeviny
lepené prkénko ze stejné dřeviny

 

lepené prkénko z různých dřevin
lepené prkénko z různých dřevin

 

Jak umývat dřevěné prkénko?

Nejlepším způsobem, jak umýt dřevěné prkénko, je teplou vodu a houbičkou se saponátem na mytí nádobí. Po umytí dřevěného prkénka je důležité nechat jej pomalu uschnout na vzdušném místě. Pokud bychom mokré prkénko položili na topení nebo ke krbu, dojde k rychlé ztrátě vlhkosti a dřevo se může začít kroutit či praskat. Pokud naopak mokré prkénko zavřeme na místo bez přístupu vzduchu, v prkénku vlhkost zůstane a může začít plesnivět.

Dřevěná prkénka bychom měli umývat pouze ve dřezu nebo pod tekoucí vodou, protože v myčce snižujeme jeho životnost. Dřevu nedělá dobře dlouhé mytí v horké vodě ani používané saponáty, které bývají agresivnější než saponáty na ruční mytí. V myčce se navíc ze dřeva vyplavují obsažené oleje, které jej přirozeně chrání.

Kdy a jak provádět údržbu dřevěných prkének?

Pravidlo je prosté: čím více prkénko využíváme, tím častěji bychom měli provádět jeho údržbu. Při každodenním používání je doporučené ošetřit ho alespoň jednou měsíčně. Při méně častém používání se vyplatí věnovat prkénku požadovanou péči jednou za půl roku.

Možností, jak prkénka ošetřit, máme více.
Jednoduchou variantu představují rostlinné oleje, které doma běžně používáme na vaření. Na prkénko houbičkou naneseme například olivový olej, necháme ho přes noc zaschnout a prkénko můžeme bez obav používat dál. Rostlinné oleje ale mohou časem žluknout a ovlivňovat tak chuť připravovaného jídla.

Pokud se obáváme žluknutí, můžeme využít některý z minerálních olejů vhodných pro styk s potravinami nebo frakcionovaný kokosový olej, který je sice také rostlinný, ale jeho způsob výroby zaručuje, že nežlukne.

Naolejovaná dřevěná prkénka můžeme také navoskovat, čímž docílíme lesklého povrchu.
Přehledně zpracované rady pro péči o prkénka najdete například na stránkách Dřevo voní.

Proč je dřevěné prkénko hygieničtější?

Konečně si povíme něco k naší kvízové otázce. Jak již tušíte, dřevěné prkénko je hygieničtější než plastové. Ale proč tomu tak je?

Dřevo je přirozeně antibakteriální, a to díky obsaženým látkám, z důvodu jeho pórovité struktury a hygroskopicity (schopnosti pohlcovat vlhkost). Dřevo pohltí vlhkost a odvede ji z povrchu prkénka, což zabrání množení bakterií a na závěr způsobí jejich usmrcení. Navíc jsou látky obsažené ve dřevě pro bakterie toxické.

Tím, jak jsou jednotlivé druhy kuchyňských prkének hygienické, se zabývala řada výzkumů. Studie prokázaly, že i přes to, že jsou bakterie schopny z povrchu dřevěného prkénka proniknout do jeho vnitřních vrstev, nejsou už schopné vrátit se zpět na povrch, kde by mohly kontaminovat připravované potraviny. Plastová prkénka tuto schopnost nemají, proto na jejich povrchu zůstává bakterií mnohem více.
Pokud jste dočetli až sem, znáte již odpověď na naši kvízovou otázku!
Až na nás někde narazíte (například v neděli 13. září v Michelském lese v Praze na Dnu dřevorádů), neváhejte a vyplňte si náš dřevěný kvíz. Dozvíte se tam další zajímavé věci o dřevě. :)


#DřevoJeCesta

Článek vyšel v rámci rubriky Téma měsíce: Dřevo.

 

Zdroje:
Dřevo voní: 1/2 Jak na údržbu prkének? [online]. 26. 5. 2020 [cit. 2020-07-26]. Dostupné z: https://www.drevovoni.cz/jak-na-udrzbu-prkenek/?fbclid=IwAR3XMZh1sCQ64IgPmNIpm4A5-iJHLzovjkNSgGyOPAvirXKbLAQPolyrNBw

Kuchyňská prkénka: PROČ DŘEVĚNÉ PRKÉNKO [online]. 26. 5. 2020 [cit. 2020-07-26]. Dostupné z: https://kuchynskaprkenka.cz/proc-drevene-prkenko/

Nábytkářský informační systém: Trvanlivost dřeva [online]. [cit. 2020-07-26]. Dostupné z: http://www.n-i-s.cz/cz/trvanlivost-dreva/page/531/

 

Hledáme dřevorády. Nejste to náhodou vy?
Přidejte se k nám.
Chci zjistit více informací
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Rozumím Více informací